5 фактів про сир бринза, які ви не знали
Чи любите ви бринзу так, як любимо її ми ?! М'який солоний сир чудовий і як компонент сирної тарілки, і як інгредієнт для багатьох смачних страв. Крім того, він надзвичайно корисний, адже завдяки сирній консистенції, всі поживні речовини сиру майже повністю засвоюються людським організмом. Але крім вищесказаного бринза – це сир, який може похвалитися багатою історією, і найцікавіші факти ви дізнаєтеся в нашій статті.
1. Популярність сиру. Бринза - це найвідоміший сир українських Карпат, також відомий під назвою «біле золото Карпат», один з головних продуктів, що входять в раціон харчування жителів гірських вершин. Традиційно в літній час його виробляють чоловіки, а рецепт смачного сиру передається від покоління до покоління.
2. Етимологія назви. Назва сиру «бринза» була запозичена з румунської мови, де слово «branza» означає овечий сир.
3. Час появи. Згідно давніми переказами, бринза з'явилася на Сході 7000 років тому. Її винахідником називають аравійського купця Канана, який випадково отримав сир з молока під час своєї подорожі. Згадки про бринзу можна знайти навіть в знаменитій «Одіссеї» Гомера. Набагато пізніше сир стали робити в Європі.
На території України бринзу почали виробляти в період появи скотарства, в той час, коли в Карпатах почали розводити і випасати овець.
4. Бринза в кулінарії. Цей молодий сир є обов'язковим компонентом більш ніж 30 страв. Найвідоміші з них: банош з бринзою, галушки з бринзою і беконом, всілякі салати.
Рецепт традиційного гуцульського баноша
Складові:
- кукурудзяна мука - 2 склянки;
- вода або сметана - 6 склянок;
- вершкове масло - 1-2 столові ложки;
- «Бринза домашня» ТМ «Новгород-Сіверський» - 150 г;
- смажене сало (шкварки) - 100 г;
- смажені гриби - за бажанням;
- смажена цибуля - 1 шт.;
- сіль за смаком.
Переходимо до готування!
- Залийте в казанок воду, киньте туди 3 ложки кукурудзяного борошна, доведіть до кипіння і посоліть. Замість води часто використовують сметану, тоді страва виходить на порядок ситнішою.
- Коли вода закипить, додайте борошно, що залишилося, просіявши його через сито. Постійно помішуйте, щоб не було грудочок.
- Варіть кашу на сильному вогні протягом 20-30 хвилин, а після зменшіть вогонь і варіть ще 10-15 хвилин.
- Коли каша буде готовою, від'єднайте її від стінок каструлі дерев'яною лопаткою, змоченою у воді. Переверніть блюдо на обробну дошку або рушник: за правильного приготування воно не втратить своєї форми.
- При подаванні посипте банош нарізаною кубиками бринзою, грибами, шкварками і смаженою цибулею. Смачного!
5. Фестиваль бринзи. Бринза - один з небагатьох продуктів, якому присвячено цілий фестиваль. Він проходить на початку вересня, в місті Рахів, в той період, коли пастухи спускаються з високогірних пасовищ до рідних домівок. З собою вони приносять бринзу, яка визрівала на зелених «полонинах» протягом всього літнього сезону.
ля того, щоб купити смачну натуральну бринзу в Україні, зовсім не обов'язково їхати в Карпати. Шукайте на полицях супермаркетів ««Бринзу домашню» ТМ «Новгород-Сіверський» та насолоджуйтесь неімовірним смаком свого улюбленого сиру.