Тверді сири

Тверді сири неможливо нарізати звичайним ножем на рівні шматочки і тим більше - на тонкі скибочки. Його потрібно натирати або ламати на шматки спеціальним ножем. Для цього використовується ніж для пармезану, коротке лезо якого коле головку сиру, як шматок льоду. Цим ножем також можна колоти халву, щербет та інші схожі за консистенцією продукти.

Види сиру

Пармезан, Чеддер, Пекоріно, Грана Падано і ін.

Прилад для нарізання

ніж для пармезану

Спосіб нарізки

наломка

Що підходить для сервірування

листя м'яти, виноград, волоські горіхи

Напівтверді сири

Напівтверді сири нарізають тонкими, майже прозорими скибочками однакової товщини, що неможливо зробити звичайними кухонним ножем. Слайсер водиться по поверхні сиру, делікатно зрізуючи скибочку потрібного розміру. Слайсери також підходять для нарізки грибів, трюфелів і овочів. Замість слайсера також можна використовувати ніж з великим лезом. Нарізати напівтверді сири слід холодними і не раніше, ніж за 30 хвилин до подачі, інакше вони покриються кіркою.

Види сиру

Російський, Голландський, Гауда, Мааздам і ін.

Прилад для нарізання

ніж-слайсер з зазубринами і отворами в лезі

Спосіб нарізки

тонкі скибочки

Що підходить для сервірування

листя м'яти, виноград, волоські горіхи

М'які сири

М'які сири нарізаються з використанням загостреного ножа з повітряними кишенями. Отвори і поглиблення в лезі ножа дозволяють сиру не прилипати до нього і не втрачати через це форму. Завдяки конструкції з ручкою, що розташована на одному рівні з лезом, зусилля під час нарізки прикладаються саме на лезо, а надріз виходить точно вертикальним.

Види сиру

Адигейський, Моцарела, Рікота, Фета та ін.

Прилад для нарізання

загострений ніж з повітряними кишенями

Спосіб нарізки

тонкі скибочки

Що підходить для сервірування

виноград, полуниця, інжир, горіхи

Сири з пліснявою

Сири з пліснявою нарізаються за допомогою двох приладів.

• Натягнута металева струна між кінцями дугоподібної ручки (як лук) або ж металевої струни з двома невеликими ручками, яка натягується руками безпосередньо під час нарізання. Саме такий спосіб нарізання сирів з використанням цього приладу не руйнує цвіль. Цей вид ножів придуманий для роботи з м'якими сирами і сирами з цвіллю, так як звичайний ніж руйнує структуру як сиру, так і цвілі.

• Маленький ніж з широким рівним лезом. Так шматки не ламаються, а виходять кубики. Такий спосіб нарізки і подачі сиру з пліснявою вважається класичним.

Види сиру

Рокфор, Дорблю, Горгонзола, Данаблю і ін.

Прилад для нарізання

струна (рокфорізка), маленький ніж з широким лезом.

Спосіб нарізки

тонкі скибочки або кубики.

Що підходить для сервірування

груша, виноград, інжир, яблука, персик, зерна граната.

Плавлені сири

Ковбасні і плавлені сири нарізають з використанням спеціального маленького ножичка з широким лезом.

Пастоподібні плавлені сири ножем для масла намазують на булочку, яка лежить на хлібній тарілці.

Види сиру

ковбасні, пастоподібні, десертні

Прилад для нарізання

ніж для плавленого сиру з широким лезом

Спосіб нарізки

тонкі скибочки або кубики

Що підходить для сервірування

хліб, багет, помідори, зелень

Копчені сири

Копчені ковбасний, Грюйєрський сир, Гауда, Моцарела, Чеддер нарізають з використанням спеціального маленького ножичка з широким лезом. Косичку розривають руками на дрібні частини.

Види сиру

Чечіль, косичка, копчений ковбасний, копчений Грюйєрський сир, Гауда, Моцарела, Чеддер

Прилад для нарізання

ніж для плавленого та копченого сиру з широким лезом

Спосіб нарізки

тонкі скибочки або кубики

Що підходить для сервірування

хліб, багет, помідори, зелень