5 способів відрізнити натуральний сир від підробки
Пальмова олія - відомий замінник молочного жиру в сироварінні, який серйозно загрожує здоров'ю людини. Тим часом, його використання вже давно стало звичною справою для українських виробників. Сьогодні придбати сир без пальмового масла вкрай складно, хоча і можливо. Експерти Новгород-Сіверського сирзаводу поділилися шістьма простими порадами, які допоможуть Вам у виборі натурального твердого сиру без пальмового масла.
Не спокушайтеся низькою вартістю продукту
Ціна - перше, на що слід звернути увагу, вибираючи твердий сир. Для виробництва 1 кг якісного сиру необхідно 11 літрів молока. Тому його вартість не може бути нижче 100 грн. за кг. Якщо ж ціна продукту значно менше цієї позначки, то, швидше за все, перед Вами - «підробка», напхана дешевим пальмовим маслом.
Уважно вивчайте назву і склад
Полиці сучасних магазинів пропонують споживачеві придбати «сир» і «сирний продукт». І хоча «сир» і «сирний» - споріднені слова, вони приховують за собою абсолютно різну продукцію.
Обов'язковими компонентами при виготовленні натурального сиру є: молоко, сичужний фермент, закваскa, сіль, хлористий кальцій (щоб поліпшити згортання молока). Ці компоненти з легкістю засвоюються і перетравлюються в шлунку, а також сприяють активізації травних процесів (тому сир - такий безцінний для організму людини продукт).
«Сирний продукт» подібними корисними якостями не володіє, і на сир схожий лише зовні. До складу входить знежирене молоко, яке «збагачується» пальмовою олією, а також досить часто - ароматизаторами. Все це в тій чи іншій мірі надає згубний вплив на людський організм. Тому, якщо Вас цікавить покупка якісного і натурального продукту, тоді шукайте саме «сир», і уважно читайте склад: будь-яких рослинних жирів в ньому бути не може.
Якщо є можливість, обов'язково спробуйте сир
Якісний натуральний сир залишає після себе післясмак не довше ніж на 5-7 хвилин. Смакові відчуття після сирного продукту залишаються в роті набагато довше. Справа в тому, що сама по собі пальмова олія не має ні запаху, ні смаку. Відповідно, продукт, що на половину складається з нього, - такий же. Надати смак сирному продукту допомагають ароматизатори, післясмак і гіркота після яких і залишається в роті по кілька годин. До того ж, продукт з пальмовою олією сушить горло і викликає посилене відчуття спраги.
Поспостерігайте, як придбаний сир реагує на тиск і вплив температур
Якщо Ви тільки придбали продукт, перевірити його на наявність пальмової олії можна, натиснувши злегка пальцями. Якщо з нього потече жирна рідина, то швидше за все, в ньому містяться рослинні жири. Також перевірку на наявність пальмової олії можна провести в мікрохвильовці. Під впливом температур натуральний сир злегка розм'якшується, знаходить тягучість, в той час як сирний продукт стає рідким і розтікається по сторонах.
Оцініть, які зміни відбуваються з сиром після декількох днів зберігання
При правильній підготовці натуральний сир може зберігатися досить довго - від 6 місяців і більше. До того ж, чим довший період він зберігається, тим кращими стають його смакові якості , формуючи так званий «сирний букет». Продукт, що містить пальмову олію, з часом втратить свою смакову і зовнішню привабливість: почне жовтіти, а на смак стане більш гірким та буде пухким.
Ці прості поради допоможуть Вам з великого асортименту сирних полиць обрати натуральний, якісний і корисний для організму продукт.
Принципова позиція Новгород-Сіверського сирного заводу - не використовувати в створенні своєї продукції шкідливі для здоров'я компоненти (рослинні і трансізомерні жири, підсилювачі смаку, штучні барвники, ароматизатори, консерванти, сухе молоко та інші замінники). Вся продукція ТМ «Новгород Сіверський» виключно натуральна.