5 способів відрізнити натуральний сир від підробки

20/12/2016
5 способів відрізнити натуральний сир від підробки

Пальмова олія - відомий замінник молочного жиру в сироварінні, який серйозно загрожує здоров'ю людини. Тим часом, його використання вже давно стало звичною справою для українських виробників. Сьогодні придбати сир без пальмового масла вкрай складно, хоча і можливо. Експерти Новгород-Сіверського сирзаводу поділилися шістьма простими порадами, які допоможуть Вам у виборі натурального твердого сиру без пальмового масла.

Не спокушайтеся низькою вартістю продукту

Ціна - перше, на що слід звернути увагу, вибираючи твердий сир. Для виробництва 1 кг якісного сиру необхідно 11 літрів молока. Тому його вартість не може бути нижче 100 грн. за кг. Якщо ж ціна продукту значно менше цієї позначки, то, швидше за все, перед Вами - «підробка», напхана дешевим пальмовим маслом.

Уважно вивчайте назву і склад

як відрізнити натуральний сир від підробки

Полиці сучасних магазинів пропонують споживачеві придбати «сир» і «сирний продукт». І хоча «сир» і «сирний» - споріднені слова, вони приховують за собою абсолютно різну продукцію.

Обов'язковими компонентами при виготовленні натурального сиру є: молоко, сичужний фермент, закваскa, сіль, хлористий кальцій (щоб поліпшити згортання молока). Ці компоненти з легкістю засвоюються і перетравлюються в шлунку, а також сприяють активізації травних процесів (тому сир - такий безцінний для організму людини продукт).

«Сирний продукт» подібними корисними якостями не володіє, і на сир схожий лише зовні. До складу входить знежирене молоко, яке «збагачується» пальмовою олією, а також досить часто - ароматизаторами. Все це в тій чи іншій мірі надає згубний вплив на людський організм. Тому, якщо Вас цікавить покупка якісного і натурального продукту, тоді шукайте саме «сир», і уважно читайте склад: будь-яких рослинних жирів в ньому бути не може.

Якщо є можливість, обов'язково спробуйте сир

Якісний натуральний сир залишає після себе післясмак не довше ніж на 5-7 хвилин. Смакові відчуття після сирного продукту залишаються в роті набагато довше. Справа в тому, що сама по собі пальмова олія не має ні запаху, ні смаку. Відповідно, продукт, що на половину складається з нього, - такий же. Надати смак сирному продукту допомагають ароматизатори, післясмак і гіркота після яких і залишається в роті по кілька годин. До того ж, продукт з пальмовою олією сушить горло і викликає посилене відчуття спраги.

Поспостерігайте, як придбаний сир реагує на тиск і вплив температур

Якщо Ви тільки придбали продукт, перевірити його на наявність пальмової олії можна, натиснувши злегка пальцями. Якщо з нього потече жирна рідина, то швидше за все, в ньому містяться рослинні жири. Також перевірку на наявність пальмової олії можна провести в мікрохвильовці. Під впливом температур натуральний сир злегка розм'якшується, знаходить тягучість, в той час як сирний продукт стає рідким і розтікається по сторонах.

Оцініть, які зміни відбуваються з сиром після декількох днів зберігання

При правильній підготовці натуральний сир може зберігатися досить довго - від 6 місяців і більше. До того ж, чим довший період він зберігається, тим кращими стають його смакові якості , формуючи так званий «сирний букет». Продукт, що містить пальмову олію, з часом втратить свою смакову і зовнішню привабливість: почне жовтіти, а на смак стане більш гірким та буде пухким.

Ці прості поради допоможуть Вам з великого асортименту сирних полиць обрати натуральний, якісний і корисний для організму продукт.

Принципова позиція Новгород-Сіверського сирного заводу - не використовувати в створенні своєї продукції шкідливі для здоров'я компоненти (рослинні і трансізомерні жири, підсилювачі смаку, штучні барвники, ароматизатори, консерванти, сухе молоко та інші замінники). Вся продукція ТМ «Новгород Сіверський» виключно натуральна.

Категорія: Поради експертів
Свіжі публікації
Моцарелла кульки — історія і цікаві факти про улюблений продукт
Моцарелла кульки — історія і цікаві факти про улюблений продукт
02/11/2020 / Поради експертів
Свіжий, м'який, вершковий — цей сир займає особливе місце в душах сиролюбів. І навіть ті, хто менш трепетно ​​ставляться до сиру, насолоджуються тягучою моцареллою в складі піци або лазаньї.
Читати далі ⟶
Осіння палітра сирів для романтичного вечора
Осіння палітра сирів для романтичного вечора
18/09/2020 / Поради експертів
Ось і закінчилося літо, і золота осінь вступила в свої права. Вечори стають все довшими, і часто виникає необхідність їх чимось заповнити. Чудова ідея — влаштувати романтичну вечерю для своєї коханої людини, приємно провести час і додати трохи теплих спогадів в скарбничку своєї пам'яті.
Читати далі ⟶
Про користь копченого сиру "Brenton"
Про користь копченого сиру "Brenton"
20/07/2020 / Поради експертів
У лінійці натуральних сирів Новгород-Сіверського сирзаводу є дуже особливий сир із неповторним ароматом копчення й міцним чоловічим характером - "Brenton". Він має термін витримки 2 місяці та піддається процесу натурального холодного копчення на тирсі фруктових дерев. Насичений смак сиру "Brenton" це любов із першого шматочка.
Читати далі ⟶