«Рафаель» - цікаві факти про сир з великими дірками

28/03/2019
«Рафаель» - цікаві факти про сир з великими дірками

«Чим більше сиру, тим більше дірок, ніж більше дірок, тим менше сиру» - напевно, багато хто чув цей забавний абсурдно-логічний вираз. Але як би там не було, мало хто може встояти перед радуючим око та шлунок сиром з великими акуратними глянцевими «вічками». Ми от точно не можемо, тому сьогодні хочемо познайомити вас з гідним представником такого виду - сир «Рафаель» ТМ «Новгород-Сіверський». Цікаві факти про сир і смачний бонус в кінці - стаття до прочитання обов'язкова.

1. Результат натхнення швейцарським сиром «Емменталь»

При виготовленні сиру «Рафаель» ми надихнулися традиційним швейцарським сиром з коров'ячого молока - «Емменталь» або «емменталер». Відомий своїми великими дірками і величезними розмірами голівки (від 75 до 130 кг) цей сир є основним інгредієнтом фондю. Також вражає термін зберігання «Емменталя» - він зберігає свої якості до 150 років, стаючи з часом ще більш ароматним і смачним.

Взявши за основу найкраще від швейцарського сиру і додавши власні напрацювання та досвід сироваріння, фахівці «Новгород-Сіверського сирзаводу» приготували з добірного фермерського молока твердий сир «Рафаель». Завдяки своєму вираженому сирному смаку з легкою солодкістю і пікантністю, а також здатністю легко плавитися і апетитно тягнутися, він став одним з найпопулярніших і улюблених сирів з великими дірками на українському ринку.

2. Виключно натуральний склад

У складі сиру «Рафаель» ви не знайдете рослинних жирів, шкідливих барвників і підсилювачів смаку, втім, як і у всій продукції НССЗ. Використовується тільки високоякісне коров'яче молоко, доставлене з перевіреного фермерського господарства, спеціальна закваска, сіль. Саме тому в сирі зберігається максимальна концентрація корисних речовин і вітамінів, які є в молоці, а його постійне вживання дозволить зміцнити здоров'я і отримати необхідну енергію.

3. Великі дірки - заслуга спеціальної закваски

Напевно, кожного сиролюба рано чи пізно хвилює питання про появу дірок у сирі. «Рафаель» може похвалитися ними завдяки спеціальній заквасці, що містить особливі колонії бактерій, які здатні виділяти вуглекислий газ. При дозріванні сиру строго дотримуються всіх необхідних температурних норм: тільки за таких умов бактерії виділяють газ, який проходить крізь товщу сирної голівки і утворює так улюблені нами дірки. В цей же час здійснюється ферментація сиру - він набуває свій оригінальний смак, аромат і колір.

Сир «Рафаель» дуже люблять українські господині, адже його можна подавати у вигляді сирної тарілки, поєднуючи з різноманітними фруктами і білими сухими столовими винами, а також використовувати в якості інгредієнта для приготування салатів, піци, фондю і гарячих бутербродів.

Спеціально для вас ми приготували бонус - рецепт смачного сирного суфле з сиром «Рафаель» ТМ «Новгород-Сіверський».

Нам знадобляться:

  • молоко - 300 мл;
  • сир «Рафаель» - 200 г;
  • вершкове масло - 60 г;
  • пшеничне борошно - 5 ст. л .;
  • яєчний жовток - 4 шт .;
  • яєчний білок - 5 шт .;
  • каєнський перець - щіпка;
  • мелений мускатний горіх - щіпка;
  • сіль - щіпка;
  • перець чорний мелений - щіпка.

Приготування

  1. Молоко кип'ятимо в каструлі, в іншій каструлі топимо вершкове масло. Висипаємо в нього борошно і обсмажуємо отриману суміш, помішуючи, близько 2 хвилин. Виливаємо туди гаряче молоко, перемішуємо і збиваємо. Додаємо спеції. Варимо на сильному вогні кілька хвилин, постійно помішуючи. Коли молочна суміш загусне, знімаємо каструлю з вогню і вбиваємо туди 4 жовтки.
  2. Окремо збиваємо білки з дрібкою солі в густу піну. Акуратно додаємо білки в суміш і туди ж сипем попередньо натертий на дрібній тертці "Рафаель". Перекладаємо суфле в форму об'ємом 1,5 літра, заздалегідь змащену маслом і присипану невеликою кількістю тертого сиру. Вона повинна бути заповнена суфле на 3/4 об'єму.
  3. Ставимо форму з суфле в духовку, розігріту до 200 градусів, випікаємо 20-30 хвилин. Не відкриваємо духовку протягом перших 20 хвилин, щоб суфле не спало.
  4. Як тільки сирне суфле покриється золотою скоринкою, його потрібно виймати і подавати до столу разом з хрустким французьким багетом.
Категорія: Поради експертів
Свіжі публікації
Твердий сир «Радомер»: історія, цікаві факти, кулінарні поєднання
Твердий сир «Радомер»: історія, цікаві факти, кулінарні поєднання
26/04/2019 / Поради експертів
«Радомер» ТМ «Новгород-Сіверський» - ще один представник сирів з великими вічками, який дуже подобається дорослим і дітям. Та й як тут встоїш, якщо його смак - насичений, пряний, з приємною солодкістю так і спокушає з'їсти ще один зайвий шматочок. Ми вирішили розповісти вам цікаві факти про «Радомер» та особливості його поєднання з іншими продуктами, щоб ваше знайомство з сиром стало ще душевнішим!
Читати далі ⟶
Пармезан: 10 цікавих фактів про короля сирів
Пармезан: 10 цікавих фактів про короля сирів
25/02/2019 / Поради експертів
Пармезан недарма називають «королем сирів», адже в ньому є все, що робить сир особливим: стандарти виробництва і дозрівання, відточені до ідеалу, гармонія аромату, смаку і текстури, втілена в кожному шматочку і, звичайно ж, багата історія, що починається ще з часів ченців-бенедиктинців (XI-XII століття) і приховує в собі чимало цікавих фактів. Про десять найцікавіших з них розповідаємо в статті.
Читати далі ⟶
Сир «Фламандський»: користь для здоров'я і особливості
Сир «Фламандський»: користь для здоров'я і особливості
17/10/2018 / Поради експертів
Сир - продукт, в який неможливо не закохатися. І серед величезного різноманіття його видів кожен зможе знайти свій улюблений, той, для якого завжди буде відведена полиця в холодильнику. Сьогодні ми б хотіли познайомити вас з одним з яскравих представників новгород-сіверських сирів, натуральним, смачним і дуже-дуже корисним, - сиром «Фламандський»
Читати далі ⟶