Король сирів - Пармезан

20/03/2018
Король сирів - Пармезан

Варто тільки накришити витриманого пармезану в тарілку, взяти в руки келих ароматного вина і ось ти вже ніби в сонячній Італії під тінню виноградної лози неспішно насолоджуєшся життям. Так що ж це за диво-сир Пармезан, який здатен викликати такі яскраві емоції? Про його історію, різновиди і застосування на кухні розповімо в нашій статті.

З глибини століть

Історія цього чудового сиру почалася, ні багато, ні мало, більше 900 років тому. Виготовляти його почали на території відразу двох монастирів: цистеріанського і Бенедіктенского, які перебували на рівнині між містами Пармою і Реджі-Емілією. Згодом поєднання цих назв і дало ім'я відомому сиру - Парміджано Реджано. Розвиток фермерства в цій області сприяв появі значної кількості молока, а сироваріння позбавило цей продукт від загрози псування. Рецепт з тих пір практично не змінився: добірне молоко, вода, сіль і виняткове терпіння в період дозрівання сиру.

Вперше назва цього сиру згадується в нотаріальному акті 1254 року, коли одна багата жінка заклала свій будинок, щоб щорічно їй доставляли 25 кг Парміджано Реджано. До кінця XV століття цей сир виробляли виключно в Італії, і тільки на початку XVI століття рецепт і право на його виготовлення були продані в європейські країни. Так, у французькій мові з'явилася назва «Пармезан».

Різновиди пармезану і їх особливості

Унікальність і особливі смакові властивості цього пікантного сиру полягають в його тривалому періоді дозрівання. Залежно від терміну, протягом якого сир зріє в спеціальних сховищах, розрізняють три види пармезану.

1. Молодий сир Fresco - термін дозрівання від 9 до 18 місяців.

Цей сир рекомендується вживати самостійно, подаючи у вигляді компонента сирної тарілки. Краще поєднання для нього - соковиті фрукти (яблука, груші, диня), а також стигла полуниця. Ідеальна винна пара - легке фруктове червоне вино.

2. Цей пікантний сир відмінно підкреслить смак і аромат насиченого червоного вина з фруктовими нотами або сам розкриється в парі з легким білим. Також їм посипають всілякі пасти, лазаньї і запіканки. І, звичайно, цей сир ідеально підійде в якості головного інгредієнта для сирного морозива.

Морозиво з пармезану

Нам знадобляться:

  • зрілий тертий пармезан - 110 г;
  • 40% -ві вершки - 500 мл;
  • жовтий цукор - 110 г.

Готуємо морозиво:

  • На дрібному вогні в сотейнику доводимо до кипіння (але не кип'ятимо!) Вершки з цукром, постійно їх помішуючи. Як тільки вони дійдуть до точки кипіння, швидко знімаємо сотейник з вогню.
  • Додаємо в суміш тертий пармезан і продовжуємо розмішувати до тих пір, поки сир не розплавиться. Остуджуємо до кімнатної температури.
  • Морозиво залишаємо на ніч в холодильнику. Вранці перекладаємо в герметичний контейнер, ретельно перемішуємо, вирівнюємо і вкриваємо поверхню вощеним папером або поліетиленовою плівкою. Ми залишаємо в морозильній камері не менше ніж на 6 годин.

Buon appetito!

3. Старий сир Stravecchio - термін дозрівання більше 2-х років.

Сир вживають самостійно, поєднуючи його із стиглими грушами, інжиром і насиченим червоним вином. Також він чудовий в натертому вигляді для пасти і морепродуктів.

Порада: щоб надати неповторний насичений смак будь-якому супу, просто додайте в нього скоринку зрілого пармезану.

А чи знаєте ви, що тепер можна спробувати сир «Пармезан» українського виробництва? Компанія «Новгород-Сіверський сирзавод» розробила на основі класичного рецепту унікальні сири тривалого дозрівання: «Пармезан Луїджі» і «Пармезан Маджоре» (9-36 місяців) ТМ «Prego». Придбати їх ви можете практично у всіх магазинах найбільших торгових мереж України. Спробуйте - і ви переконаєтеся, що це любов з першого шматочку!

Категорія: Поради експертів
Свіжі публікації
Твердий сир «Радомер»: історія, цікаві факти, кулінарні поєднання
Твердий сир «Радомер»: історія, цікаві факти, кулінарні поєднання
26/04/2019 / Поради експертів
«Радомер» ТМ «Новгород-Сіверський» - ще один представник сирів з великими вічками, який дуже подобається дорослим і дітям. Та й як тут встоїш, якщо його смак - насичений, пряний, з приємною солодкістю так і спокушає з'їсти ще один зайвий шматочок. Ми вирішили розповісти вам цікаві факти про «Радомер» та особливості його поєднання з іншими продуктами, щоб ваше знайомство з сиром стало ще душевнішим!
Читати далі ⟶
«Рафаель» - цікаві факти про сир з великими дірками
«Рафаель» - цікаві факти про сир з великими дірками
28/03/2019 / Поради експертів
«Чим більше сиру, тим більше дірок, ніж більше дірок, тим менше сиру» - напевно, багато хто чув цей забавний абсурдно-логічний вираз. Але як би там не було, мало хто може встояти перед радуючим око та шлунок сиром з великими акуратними глянцевими «вічками». Ми от точно не можемо, тому сьогодні хочемо познайомити вас з гідним представником такого виду - сир «Рафаель» ТМ «Новгород-Сіверський». Цікаві факти про сир і смачний бонус в кінці - стаття до прочитання обов'язкова.
Читати далі ⟶
Пармезан: 10 цікавих фактів про короля сирів
Пармезан: 10 цікавих фактів про короля сирів
25/02/2019 / Поради експертів
Пармезан недарма називають «королем сирів», адже в ньому є все, що робить сир особливим: стандарти виробництва і дозрівання, відточені до ідеалу, гармонія аромату, смаку і текстури, втілена в кожному шматочку і, звичайно ж, багата історія, що починається ще з часів ченців-бенедиктинців (XI-XII століття) і приховує в собі чимало цікавих фактів. Про десять найцікавіших з них розповідаємо в статті.
Читати далі ⟶