Моцарелла: 5 причин полюбити цей сир

15/09/2017
Моцарелла: 5 причин полюбити цей сир

Моцарелла - кулінарний винахід італійського регіону Кампанія, який набув популярності і отримав любов гурманів усього світу. За 8 століть своєї історії цей розсільний сир пройшов шлях від їжі паломників і кочівників до страви, без якої не обійдеться жоден святковий стіл. Неможливо уявити собі без моцарели всіма улюблену піцу, ароматну лазанью, гарячі бутерброди, а також багато холодних закусок.

Феномен цієї сирної ласощі полягає не тільки в її багатій історії, а й в незаперечно корисних властивостях і кулінарних особливостях. Але про все по порядку.

Трохи «сирної» історії

Як вже говорилося, моцарелла - візитна картка Кампанії, що отримала свою назву від італійського дієслова «mozzare», що означає «відривати» або «відрізати». Саме так виглядає один з найбільш популярних в Італії способів виробництва цього сиру. Ніжний сирний смаколик з'явивсся у ХII столітті: за одною з популярних легенд, першими його отримали кочівники, перевозячи свіже молоко з місця на місце. Під час довгої дороги воно збивалося і поєднувалося з сичуговим елементом сумок, зроблених зі шлунків овець і баранів. Так, підсумком тривалих поїздок стала поява м'якого вершкового сиру. З плином століть технологія виробництва зробила крок далеко вперед, і з'явилася моцарелла, смак якої всім нам добре знайомий.

1. Моцарелла підкреслює, але не перебиває смак інших компонентів страви

На відміну від пряного і насиченого пармезану, моцарелла має ніжний вершковий смак. Її м'які цитрусово-солом'яні нотки підкреслюють, але не «заглушають» смакові якості інших інгредієнтів блюда. Особливо гармонійно сир поєднується з овочами, зеленню, білим вином або вермутом, шинкою, оливками і ягодами.

2. Кульки моцарели - прикраса холодних закусок

Найчастіше моцарелла являє собою кульки в розсолі. Однак, в залежності від розміру, вони мають різні назви. Великі - це боккончіні, кульки розміром з вишню - чільеджіні, а зовсім крихітні - перлини. Така різноманітність розмірів дозволяє зробити зовнішній вигляд салатів і холодних закусок особливо ефектним.

3. Моцарелла легко плавиться, не змінюючи структури, тому ідеально підходить для гарячих страв

Ніжна моцарелла добре плавиться і апетитно тягнеться в гарячих стравах. Але при цьому сир не втрачає свою трохи волокнисту структуру, не розтікається. Оцінити його чудові властивості можна, приготувавши піцу, лазанью або запіканку! Для цієї мети краще використовувати моцарелу, що продається у вигляді шматка, паличок або косички (тречча). Довго шукати не доведеться, обирайте будь-яку від ТМ «Новгород-Сіверський»!

4. Моцарелла - цінний дієтичний продукт, який допоможе зберегти гарну фігуру

Ті, хто береже свою фігуру, можуть сміливо побалувати себе шматочком ніжної моцарели, адже в 100 г цього сиру всього 240 ккал. Для порівняння - калорійність маасдама, радомера і пармезану - 334-340 ккал, а у Чеддера - усі 400 ккал.

5. Завдяки джерелу вітамінів в кожному шматочку, моцарелла покращує стан шкіри і волосся

Моцарелла багата на вітаміни і мікроелементи, що корисні для шкіри та волосся: жирні кислоти омега-3 і омега-6, селен і йод, залізо, вітамін енергії тіамін (В1), «шкірний» вітамін краси рибофлавін (В2), жиророзчинні вітаміни A і E .

А ще в 100 грамах моцарели - третина добової норми цинку. При достатньому надходженні в організм цього елемента шкіра стає гладкою, пружною, очищається від висипань, волосся зміцнюються і набуває здорового блиску. Крім того, в 100 грамах моцарели - 15% добової норми кальцію і 13% - фосфору. Баланс цих двох життєво важливих елементів сприяє зміцненню кісток і зубів.

Моцарелла ТМ «Новгород-Сіверський» виготовлена з натурального фермерського молока Чернігівщини із застосуванням найкращих європейських заквасок. Рекомендуємо оцінити смакові переваги моцарели від ТМ «Новгород-Сіверський» на практиці, спробувавши «Моццареллу Палички Домашні» і «Моццареллу Косичка Домашня».



Рекомендуємо спробувати страви з моцарелою

Сир на основі моцарели - «буррата»

Незвичайні ласощі, які за короткий час набули великої популярності не тільки в Італії, але і далеко за її межами. На тонкий млинець моцарели викладається начинка з вершків і шматочків все тієї ж моцарели. Найчастіше Буратто їдять саму по собі, просто приправивши спеціями і сіллю. Але знайти делікатесу гідну компанію нескладно - підійдуть свіжі помідори, базилік і приготовані на грилі овочі.

Палички моцарели в паніровці або з беконом

Проста, але від цього не менш смачна закуска - палички моцарели від ТМ «Новгород-Сіверський» в паніровці, обсмажені у фритюрі. Їх рекомендується подавати з овочами.

Ще один варіант - загоррнути палички моцарели в скибочки Чеддеру, тосту і бекону, а після швидко обсмажити на середньому вогні.

Категорія: Поради експертів
Свіжі публікації
Моцарелла кульки — історія і цікаві факти про улюблений продукт
Моцарелла кульки — історія і цікаві факти про улюблений продукт
02/11/2020 / Поради експертів
Свіжий, м'який, вершковий — цей сир займає особливе місце в душах сиролюбів. І навіть ті, хто менш трепетно ​​ставляться до сиру, насолоджуються тягучою моцареллою в складі піци або лазаньї.
Читати далі ⟶
Осіння палітра сирів для романтичного вечора
Осіння палітра сирів для романтичного вечора
18/09/2020 / Поради експертів
Ось і закінчилося літо, і золота осінь вступила в свої права. Вечори стають все довшими, і часто виникає необхідність їх чимось заповнити. Чудова ідея — влаштувати романтичну вечерю для своєї коханої людини, приємно провести час і додати трохи теплих спогадів в скарбничку своєї пам'яті.
Читати далі ⟶
Про користь копченого сиру "Brenton"
Про користь копченого сиру "Brenton"
20/07/2020 / Поради експертів
У лінійці натуральних сирів Новгород-Сіверського сирзаводу є дуже особливий сир із неповторним ароматом копчення й міцним чоловічим характером - "Brenton". Він має термін витримки 2 місяці та піддається процесу натурального холодного копчення на тирсі фруктових дерев. Насичений смак сиру "Brenton" це любов із першого шматочка.
Читати далі ⟶